Oturduğum binanın zemini sağlam mı?
1- E-devlet bilgilerinizle giriş yapın. 2- “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açıldıktan sonra sol üst köşede bulunan “Adres Talebi” bağlantısına tıklayarak adres bilgilerinizi seçin. 3- İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi girin.
Bulunduğum yerin zemini sağlam mı?
Yaşadığı ilçenin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, TC Kimlik Numarası ve şifresi ile giriş yaparak, yaşadığı ilçenin koordinat ve adres bilgilerini girebilir. 1- E-devlet bilgilerinizle giriş yapın.
Evin sağlam olduğunu nasıl anlarız?
Binaların sağlamlığını kontrol etmenin bir diğer güvenilir yolu da deprem testidir. Binalar için deprem testleri belediyeye ve diğer kuruluşlara başvuruda bulunulması üzerine yapılabilir. Başvuru yapıldıktan sonra yetkililer binayı denetleyecek ve kapsamlı bir incelemeden sonra uzmanlara yönlendirecektir.
Zemini nasıl öğrenebilirim?
E-devlet verilerinizle giriş yapmalısınız. Açılan platform üzerinden Türkiye deprem tehlike haritasına ulaşmalı ve adres sorgulama aracını kullanarak kendi adres bilgilerinizi sorgulamalısınız.
Depremi hissetmeyen bina sağlam mıdır?
Depremde sallanan bir bina daha mı güçlüdür? Binaların dayanıklılığını depremde sallanıp sallanmamasına göre değerlendirmek mümkün değildir. Başka bir deyişle, depremi hissetmeyen bir binanın daha güçlü olduğunu söylemek doğru olmayabilir. Öte yandan, depremde çok fazla sallanan ve depremi çok güçlü gösteren bir binaya zayıf denemez.
35 yıllık bina depreme dayanır mı?
Ancak binada kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kalitesi de binanın deprem güvenliği açısından oldukça önemlidir. 30 yıllık bina kaliteli malzemelerle inşa edilmişse deprem güvenliğinden bahsedilebilir.
Evinin altından fay hattı geçiyor mu?
Evimin altında fay hattı var mı? E-devlet sorgulamaları için: T.C. E-devlet web sitesine kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra AFAD uygulamasına bağlanabilir ve arama alanına “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” yazarak sorunun cevabını öğrenebilirsiniz.
Deprem geçiren bina yorulur mu?
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İnşaat Mühendisliği ve Yapı İnşaatı Ana Bilim Dalı Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, deprem sırasında betonarmede oluşan çatlakların daha sonraki depremlerde de açılmaya devam ederek yapının yorulduğunu gösterdiğini söyledi.
Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenirim?
E-devlet bilgilerinizle AFAD’ın resmi web sitesine giriş yapın. Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına gidin. Adres talebi bağlantısına adres bilgilerinizi girin. Şehir ve ilçenin yanı sıra herhangi bir mahalle veya köy bilgisini sisteme girin ve karşınıza çıkan ekrandan bilgi alın.
Depremde hangi katlar daha güvenli?
Deprem sırasında zemin katta oturmak, deprem sırasında hızla dışarı çıkabilmeniz için mantıklı olabilir. Bir evi ayakta tutan şey temel ve sütunlardır. Bu nedenle, temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi çok önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Bina sağlamlık testi kaç TL?
Deprem dayanıklılık testinin fiyatı binanın yüksekliğine ve özelliklerine bağlı olarak 20.000 TL’den başlayıp 100.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bina dayanıklılık testi özellikle deprem riski olan şehirlerde tercih edilirken eski binalar veya sütunlarda oluşabilecek hasarlar nedeniyle diğer şehirlerde de yapılabilmektedir.
Kayalık zemin depreme dayanıklı mı?
Sert kaya ve kayalık zemine sahip bölgelerde depremin binaları etkileme riski önemli ölçüde azalmaktadır.
Oturduğum mahalle depreme dayanıklı mı?
E-devlet üzerinden deprem riski sorgulaması Bunun için; e-devlete gidin veya gidin ve “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” sayfasını açın. Adresi buradan sorgulayabilirsiniz. Şehir ve ilçeye ek olarak, ilçe veya belde gibi bilgilerin de eksiksiz girilmesi gerekir.
Oturduğum bina riskli mi?
Vatandaşların yaşadıkları binanın riskli olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz bir ekspertiz yaptırmaları gerekiyor. Belediyeye riskli bina tespiti için başvuruda bulunduktan sonra bir rapor düzenleniyor. Bu rapor doğrultusunda binanın riskli olup olmadığına dair not tutuluyor.
Yaşadığım yer depreme dayanıklı mı?
Başvurunuzu yaptıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinden riskli inşaat süreci hakkında bilgi alabilirsiniz. Daire sahipleri için bir diğer seçenek ise özel risk değerlendirme kuruluşlarına başvurmaktır. Binanın depreme dayanıklılığı, bina sahiplerinin ortak kararıyla özel proje ofisleri tarafından analiz edilebilir.
Binamız sağlam mı nasıl öğrenebilirim?
Ev sahipleri binanın dayanıklılığını ölçmek için deprem testi yaptırmak için iki şekilde başvuruda bulunabilirler. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanuna göre, binanın risk durumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kurum veya belediyelere başvurularak belirlenebilir.
Evinin altından fay hattı geçiyor mu?
Evimin altında fay hattı var mı? E-devlet sorgulamaları için: T.C. E-devlet web sitesine kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra AFAD uygulamasına bağlanabilir ve arama alanına “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” yazarak sorunun cevabını öğrenebilirsiniz.
Konumum depreme dayanıklı mı?
Vatandaşlar AFAD’ın deprem haritasına bakabilirler. Ayrıca MTA’nın yayınladığı web sitesinden fay hattı sorgulamaları yapılabilir. Adrese tıklayarak haritadaki konumunuza ulaşabilirsiniz.
E-devlet evimin altından fay hattı geçiyor mu?
“Evimden fay hattı geçiyor mu?” Bilgi sadece e-devlet üzerinden alınmıyor. Aktif fay hattı sorgulamaları da MTA üzerinden yapılabiliyor. İsterseniz son 24 saat, 7 gün ve 30 günde bölgenizde veya Türkiye’de deprem olup olmadığını depremleri ve büyüklüklerini seçerek öğrenebilirsiniz.
Tavsiyeli Bağlantılar: Google Earth Ücreti Ne Kadar